Jo on aikoihin eletty, pohdiskelin tutkiessani vuosi sitten mihin kaikkeen nykyisin NAS taipuu.
Kotonani on aikaisemmissa teksteissä mainittu Synology RS1219+ NAS, jonka ohjelmistovalikoimaan kuuluu myös virtualisointialusta. Ei kai siinä mitään, onhan nykyisin suuressa osassa prosessoriytimiä tuki virtualisoinnille. Jotenkin en vain osannut mieltää sitä osaksi levypalvelinta. Avarrettuani hieman katsettani päädyin viimein kokeilemaan levypalvelimeen integroitua pilvipalvelualustaa näiltäkin osin.
VM toimii QEMU/KVM pohjalla ja palvelimen 4-core 2.4GHz Atom-prosessori yhdessä laajennetun 16GB muistimäärän kanssa riittää mainiosti pyörittämään muutamaa pientä virtuaalipalvelinta normaalien verkkolevypalvelujen ja DSM pilvitoimintojen ohessa.
Uuden pilvipalvelimen asennus oli melko yksinkertainen prosessi. Ensin ladataan asennusmediat (ISO-image) tarpeen mukaan palvelimelle. Sitten luodaan virtuaalipalvelin halutuilla määrityksillä ja käynnistetään se käyttäen valittua asennusmediaa käynnistyslevynä. Tämän jälkeen ruudulle saadaan virtuaalipalvelimen konsolinäkymä ja sieltä asennetaan palvelin kuin mihin tahansa fyysiseen palvelimeenkin. Asennuksen jälkeen käynnistyslevyn määritys vaihdetaan hallintapaneelista vastaamaan asennusta ja uuden virtuaalipalvelimen voi käynnistää.
Loin aluksi yhden Debian 10-palvelimen käyttäen netinst (amd64) asennusmediaa. Muokkasin asennuksen muistuttamaan peruspiirteiltään tuotantokäytössä olevaa käyttöympäristöäni, jotta voin tarvittaessa käyttää tätä helposti testikäyttöalustana ennen uusien asioiden käyttöönottoa tuotannossa. Myös monet tuotantokäytön toiminnot olisi siirrettävissä helposti tähän ympäristöön väliaikaisesti, jos tulisi vaikkapa laaja laiterikko fyysiseen palvelimeen.
Kloonasin virtuaalipalvelimen. Täten identtisiä virtuaalipalvelimia onkin yhden sijaan kaksi. Määrityksiä voi vaihdella tarpeen mukaan eli lisätä tai vähentää ytimiä ja keskusmuistin määrää, yms. Toisen palvelimista nimesin virtuaalisesti ja toisen virtuaalitesti.
Virtuaalisesti-nimi (virtuaalisesti.takaa.fi) oli jo aikaisemmin ollut käytössäni ennen siirtymistä käyttämään tuotannossa fyysistä omaa palvelinta ja siitä tuli täten myös yksi toissijaisista DNS-palvelimistani (dns slave) eli yksi virtualisoitu tuotantopalvelin vanhaan tapaan. Asensin siihen myös BOINC-asiakasohjelmiston hajautettua laskentaa varten (siitä oma artikkelinsa). Rajasin resurssien käytön siten, että kyseinen VM ei tuota kohtuutonta kuormaa, mutta hyödyntää melko tehokkaasti tämän fyysisen palvelimen ylimääräistä kapasiteettia. Näin talvella lisäkuorman tuottama lämpötehokin menee täysin hyötykäyttöön asunnon lämmittämiseksi, palvelinhan sijaitsee ulko-ovemme tuntumassa sijaitsevassa datanurkkauksessa räkkikaapin sisällä.
Virtuaalitesti-palvelin jäi nimensä mukaisesti puhtaasti testipalvelimeksi.
Vastaa
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.