Kun mikään ei riitä (kotiverkon runkopäivitys Gigabit-luokkaan, osa 2)

Mikrotik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Core Router on nyt asennettuna.
Käyttöönotto vei pari tuntia. Ajankäytöstä suurin osa meni kaapeloinnin uusimiseen, räkin järjestelemiseen ja vastaaviin hienosäätöihin. Ohjelman perusasetukset (osan siirto vanhasta reitittimestä) ja uuden laitteen lisäsäädöt tein noin vartissa.

Kotikäyttöön tuollainen on tuulettimiltaan aivan liian meluisa, mikä tuli huomattua nopeasti. En ollut kuitenkaan osannut varautua melumäärään, joten käytin laitetta muutaman päivän ajan 400MHz core-nopeudella ennen kuin sain uuden hiljaisen tuulettimen käsiini.

Uudeksi tuulettimeksi valikoitui Noctua NF-A4 FLX. (Tämä vaihtui myöhemmin, päivitin koko setin kahteen NF-A4x20 FLX malliin.)
Uusi tuuletin oli sentin alkuperäistä ohuempi, joten varmistin ilmavirtauksen oikean suunnan teippaamalla sivut kiinni muoviseen ilmanohjainkoteloon. Lisäksi teippasin samaisen boksin päälle silikoniletkun pätkän varmistamaan sen tiiviyden emolevyyn peltikoteloinnin puristuksella. Samalla saavutettiin mahdollisimman hyvä värinänavaimennus, mistä on hyötyä sekä laitteiden ja liitosten mekaanisen kestävyyden, että meluntorjunnan suhteen

Näin datakeskuslaitteesta tuli kotikäyttöön soveltuva hiljainen tehopesä, jonka pelastaa ääritilanteissa alkuperäiseksi jätetty aux-fan eli varatuuletin. Se ei kuitenkaan todennäköisesti tule käynnistymään kertaakaan edes kesähelteillä. Jos flekti alkaa huutamaan kuin hinaaja, siitä tietää olevan aiheellista lisätä koko räkkikaapin tuuletusta.

Asennuksen jälkeen selvisi, että combo-portti (SFP/GE) jumittelee. Syyksi ilmeni Rx FCS error ja Rx Code error.
Samaa ongelmaa oli ollut jo aikaisemminkin mikäli verkkoyhteydessä käytti erillisportteja eikä kytkinporttia; esimerkiksi RB1200 portit 9 ja 10 eivät läpäisseet juuri lainkaan liikennettä ja jumittelivat, samoin RB450G portti 1 mikäli sen irrotti kytkinkäytöstä ja siirsi suoraan CPU-käyttöön konfiguraatioltaan.
CCR1009-7G portit ovat kaikki erillisportteja ja siten virheet aiheuttavat keskeytyksiä ja hidastavat siirtoa virheellisistä ethernet-frameista riippuvan määrän.

Muistin, että aikoinaan oli sama ongelma käyttäessäni kotona Nebulan reititystä samalla Elisan kuitukytkimellä. Samassa yhteydessä olimme testanneet ystäväni Timo Raidan kanssa Fluken testerillä, että kaapeloinnit kuitenkin täyttivät sisäverkossa Cat6 U/UTP vaatimukset ja ylittivät ne riittävästi, joten vika ei voinut olla runkonousussa.

Siinä yhteydessä porttia oli vaihdettu ja ongelmat poistui. Portti oli kuitenkin palautettu alkuperäiseen vaihtaessani liittymän Elisan liittymäksi (hetkelinen päällekkäisyys liittymäsopimuksissa ja runkonousua vaihdettiin valmiiksi kaapeloituun toiseen porttiin). Olin vaihtanut sisäverkon kokoonpanoa ja siinä yhteydessä portiksi oli vaihtunut sellainen, mikä ei näistä virheistä välittänyt ja siksi virhe näytti olevan poissa vuosia.

Tein muutamia testejä reititysnopeudelle ja virheilylle. Testasin yhteyden molemmilla runkokaapeleilla omin laiteportein kodin ja jakamon välillä, eikä virhettä ilmennyt isoillakaan siirtonopeuksilla. Vein toisen oman laitteeni puolen metrin päähän ISP reitittimestä kytkinsillaksi ja kaikki toimi ok reitityksessä tällöin.
Tein vikailmoituksen ja porttia vaihdettiin. Samalla vaihtoivat käyttöön eri runkonousun ja patch-kaapelinsa.

Virheitä ei ole sittemmin ilmennyt ja täysi Gigabit-nopeus toimii myös ulkoverkon reiteille reititettynä. Nyt kotiverkkoni on päivitetty todennäköisesti noin 20 vuodeksi eteenpäin riittävälle tasolle ja laajennusavaraa riittää myös suoraan kuituyhteyteen, mitä tulevaisuuden tarvetta varten kotiin asti on jo rakennusvaihesssa vedetty myös kuidun pää valmiiksi. Tervetuloa 4K, 8K tai vaikka 32K striimit! 🙂

Vastaa